Novým majitelem fotbalové Zbrojovky Brno je šéf hokejové Komety Zábranský

foto Ilustrační foto - Čtvrtfinále play off hokejové Tipsport extraligy - 4. zápas: HC Kometa Brno - HC Oceláři Třinec, 25. března 2021 v Brně. Trenér Brna Libor Zábranský.

Brno - Novým majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, který vlastní i hokejovou Kometu. Bývalý hokejový reprezentant přebírá v druholigovém celku osmdesátiprocentní podíl, uzavření transakce dolaďují právníci. Oba kluby to oznámily v tiskové zprávě.

"Pro majetkový vstup do Zbrojovky u mě rozhodl patriotismus. Jde o vztah k městu, ve kterém jsem se narodil a kterému chci co nejvíc vrátit," uvedl Zábranský.

Zábranský vzkřísil kdysi slavnou značku hokejové Komety. Jako vlastník, generální manažer a trenér ji přivedl ke dvěma titulům mistra extraligy v letech 2017 a 2018. Nyní by se měl pokusit oživit také slávu Zbrojovky, která loni sestoupila do druhé ligy a ani tam se jí nedaří. V tabulce je až na devátém místě s minimální nadějí na návrat mezi elitu.

O změně vlastníka Zbrojovky se hovořilo už delší dobu. Do tradičního moravského klubu měla vstoupit investiční skupina Portiva a od dosavadního vlastníka Václava Bartoňka získat podíl ve výši 61 procent. Portiva měla mít i předkupní právo na odkup zbylých akcií. Z transakce však sešlo.

Výkonný ředitel společnosti Portiva Pavel Svoreň netají zklamání. "Zatím se omezím na konstatování, že největším poraženým budou oba sportovní kluby a z komedie je zaděláno na tragédii. I přesto Vzhůru Brno!" napsal na sociální síti X po dnešním oznámení, že klub převzal Zábranský.

O Zbrojovku měl dříve zájem i Ondřej Kania, který se stal nedávno majitelem Slovanu Liberec. "A proto jsem po jedné schůzce v Brně před více než rokem zjistil, že to nemá význam," reagoval na síti X.

Vztah dvou výrazných postav brněnského sportu Zábranského a Bartoňka je dlouhodobý. Bartoněk působil v dozorčí radě Komety a Zábranský naopak ve Zbrojovce. "Už deset let úzce spolupracujeme. Oba kluby musí být v symbióze. Cílem je vytvořit mezi oběma kluby synergii a naplnit potenciál," uvedl Zábranský.

"S ohledem na sportovní úspěchy a stabilitu Komety Brno věřím, že se jedná o nejlepší řešení pro Zbrojovku a její fanoušky. Libor Zábranský dlouhodobě a usilovně prokazuje, že mu na brněnském sportu záleží, a proto mu Zbrojovku můžu s klidným svědomím a důvěrou předat. Doufám, že toto ocení i fanoušci, kteří jsou nedílnou součástí klubu," řekl Bartoněk, na jehož hlavu se v posledních týdnech snesla velká kritika fanoušků za to, kam se klub dostal.

Zábranský si dává za úkol vrátit Zbrojovku na výsluní českého fotbalu. Dobře ví, že to nepůjde hned. "Bude to především o tvrdé a systematické práci, ale za tu dobu, co se pohybuju ve sportovním, podnikatelském a politickém prostředí, jsem načerpal dost zkušeností na to, abych tuto situaci společně se svým týmem zvládl. Přebírám rozhodující pravomoc a chci naplnit potenciál, který ve Zbrojovce dřímá. Zároveň bych rád zdůraznil, že na mém vztahu ke Kometě se nic nemění," citoval jej web Komety.

Padesátiletý manažer počítá s tím, že může přijít i kritika. "S tím se setkávám denně a je mi jasné, že co platí v hokeji, nemusí platit ve fotbale. Brněnský hokej a fotbal musí žít v symbióze, podporovat se navzájem a dělat radost co největšímu počtu fanoušků. To je motor, který mě žene dopředu," dodal Zábranský.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď