Labourista Sadiq Khan potřetí obhájil mandát a bude nadále starostou Londýna

foto Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan (na snímku z 2. května se svou ženou Saadiya Ahmed před volební místností).  This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required.

Londýn - Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se dosud nikomu jinému nepodařilo, informoval server BBC News. Podle oficiálních výsledků voleb získal téměř 44 procent hlasů a porazil svou soupeřku z vládní Konzervativní strany Susan Hallovou. Khan se stal v roce 2016 prvním muslimem, který kdy stanul v čele západní metropole.

Khan získal něco málo přes milion hlasů, tedy téměř 44 procent, a o více než 11 procentních bodů předstihl Hallovou. Dařilo se mu zejména ve vnitřním Londýně, ale v několika okrajových čtvrtích měl problémy.

V pátek se horečně spekulovalo o tom, že výsledek bude těsnější, než se původně předpokládalo. Khanův náskok ale podle agentury AP ukázal ve srovnání s předchozími volbami v roce 2021 příklon od konzervativců k labouristům.

Třiapadesátiletý syn pákistánských přistěhovalců díky dnešnímu výsledku předstihl svého předchůdce a bývalého premiéra Borise Johnsona, který byl ve funkci dvě volební období.

"Čelili jsme nepřetržité negativní kampani, ale nemohu být pyšnější na to, že jsme na šíření strachu odpověděli fakty, na nenávist nadějí a na pokusy rozdělit snahou sjednotit,“ řekl Khan po vyhlášení konečného výsledku. "Vedli jsme kampaň, která odpovídala duchu a hodnotám tohoto velkého města, které považuje naši rozmanitost nikoli za slabost, ale za všemocnou sílu, a města, které odmítá pravicový tvrdý populismus a dívá se dopředu, nikoli zpět,“ dodal. Slíbil rovněž, že vybuduje více sociálního bydlení a bude spolupracovat s případnou budoucí labouristickou vládou na posílení policejních kapacit.

Miliony Angličanů hlasovaly ve čtvrtek v komunálních volbách, které byly pro největší část Spojeného království posledním řádným hlasováním před parlamentními volbami. Vládní Konzervativní strana v nich utrpěla výrazné ztráty, které zřejmě dál oslabí pozici premiéra Rishiho Sunaka.

Angličané volili přes 2500 členů obecních zastupitelstev. Kolem dnešních 20:00 SEČ měla levicová opozice zajištěných 1140 míst, čímž si polepšila o 185 křesel proti minulým volbám. Konzervativci naopak 473 křesel ztratili a připsali si zatím pouze 513 zvolených zastupitelů. Polepšili si také Liberální demokraté s 521 křesly i nezávislí kandidáti se 228 křesly.

Khanovo vítězství podle agentury Reuters pomohlo upevnit náskok labouristů před celostátními volbami, které se zřejmě uskuteční koncem tohoto roku. Průzkumy veřejného mínění předpovídají, že v nich levicová opozice zvítězí, což vynese k moci jejich lídra Keira Starmera a ukončí 14 let trvající vládu konzervativců v Británii.

Analytik John Curtice uvedl, že Sunakovi se podle volebních výsledků nepodařilo zachránit konzervativní značku po škodách, které napáchali jeho předchůdci Boris Johnson a poté Liz Trussová.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 14:00 18°C

Celá předpověď