Sociálnědemokratického politika v Sasku napadli a těžce zranili neznámí útočníci

foto Německá policie - ilustrační foto.

Drážďany - Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho v pátek večer v Drážďanech zaútočili neznámí pachatelé a těžce ho zranili. Podle agentury DPA o tom dnes informovala policie. Německý kancléř Olaf Scholz a vrcholné představitelky Evropské unie útok na europoslance důrazně odsoudili. Scholz rovněž vyjádřil znepokojení nad tím, že podobné násilné činy jsou podle něj na vzestupu a ohrožují demokracii.

Útok se stal, když Ecke rozvěšoval volební plakáty své strany. Záchranáři ho odvezli do nemocnice, kde podstoupil operaci.

Jen o několik minut před přepadením europoslance Eckeho zaútočila rovněž čtyřčlenná skupina na pomocníka Zelených, který stejně jako Ecke rozvěšoval propagační materiály. Násilníci ho bili a kopali, je zraněný. Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že oba incidenty mají na svědomí stejní pachatelé.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéfka Evropského parlamentu Roberta Metsolaová útok na Eckeho odsoudily. "Viníci musí být pohnáni k zodpovědnosti,“ prohlásila von der Leyenová na sociální síti X. Metsolaová uvedla, že je "zděšena". Eckemu vyjádřila plnou podporu a vzkázala mu, že europarlament stojí na jeho straně. Rovněž dodala, že viníci musí být postaveni před soud.

Útoky odsoudili i politici z různých německých stran. "Musíme říci, že se nikdy nesmíme smířit s takovými násilnými činy,“ řekl Scholz na sjezdu evropských socialistických stran v Berlíně. "Tento druh jednání ohrožuje demokracii,“ dodal.

Eckeho stranická kolegyně a ministryně vnitra Nancy Faeserová řekla, že pokud se potvrdí politické motivy přepadení, půjde o "těžký útok na demokracii". Odpovědnost za něj by podle ní nesli extremisté a populisté, kteří svým verbálním nepřátelstvím vůči demokratickým politikům stále více rozdmýchávají atmosféru násilí. Slíbila tvrdý postup, o kterém chce jednat s ministry vnitra jednotlivých spolkových zemí.

Šéfové SPD v Sasku Henning Homann a Katrhin Michelová násilné činy vůči demokratickým politikům označili za nástroj používaný fašisty. "Osivo, které vysela (protiimigrační - pozn. ČTK) Alternativa pro Německo a další pravicoví extremisté, raší, jejich stoupenci nemají zábrany," uvedli ve společném prohlášení.

Voliči v Německu o svých příštích zástupcích v Evropském parlamentu budou rozhodovat 9. června. Zástupci vládních i opozičních stran upozornili, že jejich členové se potýkají s vlnou fyzických a verbálních útoků, a vyzvali policii, aby posílila ochranu politiků na volebních shromážděních, píše agentura AP.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 09:00 14°C

Celá předpověď