Hvězdný slalomář Hirscher se vrací k lyžování, bude závodit za Nizozemsko

foto Ilustrační foto - Rakouský lyžař Marcel Hirscher ve slalomu Světového poháru v Levi.

Vídeň - Hvězdný slalomář Marcel Hirscher se vrací k lyžování. Sedminásobný mistr světa a dvojnásobný olympijský vítěz však místo Rakouska bude reprezentovat Nizozemsko, kde se narodila jeho matka. Uvedla to agentura APA.

Pětatřicetiletý Hirscher ukončil úspěšnou kariéru v roce 2019. Nyní se majitel rekordních osmi celkových triumfů ve Světovém poháru rozhodl vrátit a změnu národního týmu už mu oficiálně schválil rakouský svaz.

Hirschera se svaz neúspěšně pokusil udržet nabídkou nejlepších možných podmínek včetně individuální přípravy, ale nakonec jeho žádosti z respektu k výsledkům v rakouské reprezentaci jednomyslně vyhověl.

"Samozřejmě nás mrzí, že odchází k nizozemské reprezentaci. Ale rozhodli jsme se ho podpořit," uvedl generální sekretář svazu Christian Scherer na adresu majitele rekordních osmi celkových triumfů ve Světovém poháru, kterému Hirscher nepřetržitě vládl v letech 2011 až 2019.

"Chtěl bych si občas ještě zazávodit. Prostě jen proto, že mě to baví," uvedl Hirscher. "A budoucnost rakouského lyžování patří mladým, proto jim nechci brát startovní místa nebo zdroje. V Nizozemsku to bude z tohoto pohledu snazší," dodal.

Teď však Hirschera čeká nejtěžší část cesty zpět. Ve světovém žebříčku totiž klesnul na 850. místo a v létě se proto představí v závodech nižší kategorie FIS na Novém Zélandu, aby začal sbírat body potřebné pro start v nadcházejícím ročníku Světového poháru.

"Jsme nadšení," přidal technický ředitel nizozemského lyžařského svazu Wopke de Vegt. "Nejenže nám pomůže přímo v závodech, ale budeme také těžit z jeho bohatých vědomostí a zkušeností," uvedl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď