Hokejisté i popáté v přípravě na MS vyhráli, Slovensko zdolali 4:2

foto Slovensko - Česko, přípravný hokejový zápas, 26. dubna 2024, Trenčín, Slovensko. Hráči se radují z gólu. Druhý zleva brankář Slovenska Samuel Hlavaj.

Trenčín - Čeští hokejisté zdolali v Trenčíně Slovensko 4:2 a vyhráli i pátý zápas v přípravě na květnové mistrovství světa v Praze. Svěřenci trenéra Radima Rulíka rozhodli třemi góly v úvodní třetině, o které se postarali Jakub Vrána, Jakub Flek a Matěj Stránský. Slováci ve druhé části snížili díky přesilovkové trefě Andreje Kudrny, ale v závěru zvýšil při power play do prázdné branky Libor Zábranský. Poslední slovo měl ještě Samuel Takáč. V sobotu od 14:00 se Češi utkají se Slovenskem znovu v Bratislavě.

KRulíkův výběr navázal na výhry 3:0 a 4:2 nad Německem a 5:1 a 3:2 nad Rakouskem. V součtu s vítězstvím na únorových Švédských hrách v Karlstadu nad Švýcarskem 5:3 uspěli čeští hokejisté pošesté za sebou. Reprezentačního debutu se dnes dočkali obránce David Špaček a útočník Ondřej Kaše.

Hned v úvodu se dostal do šance Michal Kovařčík, ale Hlavaje nepřekonal. Domácí se ubránili při Okuliarově vyloučení a přesilovku o pět sekund zkrátil Pyrochtův faul. Češi v oslabení také odolali. Klimešovi pomohla po Cehlárikově střele zpoza pravého kruhu pravá tyč. Při Cingelově pobytu na trestné lavici už Rulíkův výběr v čase 12:13 otevřel skóre. Ticháček vyslal z vlastního obranného pásma do kontru Vránu, který se trefil z pozice mezi kruhy. Oslavil tak svůj návrat do reprezentace poprvé od předloňského bronzového mistrovství světa v Tampere a Helsinkách.

V 18. minutě se vydal podpořit ofenzivu debutant David Špaček, nabídl puk ideálně Flekovi a Češi se opět radovali. Již za 35 sekund inkasoval Hlavaj potřetí. Matěj Stránský se uvolnil šikovně otočkou přes Brincka, Hlavaj sice jeho první pokus vyrazil, ale po Beránkově dorážce nakonec český útočník doklepl puk do odkryté branky.

V úvodu druhé části zahrozil v oslabení při Vránově trestu z konce úvodní třetiny Ondřej Kaše. Při Šustrově trestu ve 23. minutě už se domácí dočkali snížení. Sukeľ zpoza branky nabil Kudrnovi a Klimeš poprvé kapituloval. Další početní výhodu nabídlo Slovensku Stránského vyhození puku do hlediště, ale Češi se tentokrát ubránili.

Ve 27. minutě byl blízko další branky litvínovský Kudrna, který z levého kruhu trefil protější tyč. Rulíkův tým nedovolil soupeři dostat se na kontakt ani při Chlapíkově trestu. Potom Hlavaje ohrozili Kempný a Vrána a zvýšení náskoku nepřinesla českému týmu ani přesilovka při Bačikově vyloučení. Před koncem druhé části ještě musel domácí gólman zasahovat po Chlapíkově střele. Klimeše ohrozil po spolupráci s Bačikem Grman.

Na začátku závěrečné části nepřekonal Klimeše bekhendovým pokusem Tamáši. Slováci se marně tlačili za vyrovnáním. O přesilovku při Beránkově vyloučení je připravil trest Faška-Rudáše za prohřešek při vhazování. V 55. minutě se natlačil před Klimeše Kašlík, ale skórovat se mu nepodařilo.

Při power play Slovenska v čase 56:54 zamířil do prázdné branky Zábranský a dočkal se ve 24. utkání v národním týmu premiérového gólu. Minutu a půl před koncem ještě zkorigoval výsledek Takáč.

Hlasy po utkání:

Radim Rulík (trenér ČR): "Myslím si, že jsme měli jednoznačně víc ze hry. Celkově to na střely bylo asi 30:15. Do něčeho jsme je pustili, ale nebylo toho tolik. Druhá třetina se rozkouskovala, bylo tam zbytečně hodně vyloučených. Vypadli jsme z konceptu, hráli jsme oslabení a kluci, kteří ho nehrají, tak vypadli z tempa. Bylo to vidět. Třetí třetina zase z hlediska disciplíny byla lepší. Bylo dobré, že to Slováci nezabalili. Potom po nás šli, byli hodně aktivní a agresivní. Přesně ty situace, které potřebujeme řešit v rychlosti, tak nám soupeř navodil. V téhle fázi dobrý výsledek a dobrý soupeř."

Jakub Vrána (útočník ČR, autor úvodní branky): "Jirka (Ticháček) mě našel hezky. Já jsem si najel a a přihrávka přišla ve správný čas, kdy už jsem byl na hraně toho beka. Už jsem jen chtěl nabrat rychlost a ujet. Celkově si naše lajna vytvářela dost šancí a byli jsme rychlí na puku. Samozřejmě jsou tam i nějaké věci, které je potřeba ještě vyladit, byl to náš první zápas takhle. Ve druhé třetině bylo hodně vyloučení. Nebyl tam ani moc čas se podívat na led, ale co jsme odehráli, tak si myslím, že dobře."

Ondřej Kaše (útočník ČR, debutoval v reprezentaci): "Musím říct, že jsem byl docela hodně nervózní. Myslím, že se to trošičku na výkonu i podepsalo. První zápas za repre se nehraje každý den. Celou dobu to byl dost vyrovnaný zápas, nám to tam naštěstí napadalo v první třetině a je super, že jsme vyhráli."

Slovensko - Česko 2:4 (0:3, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 23. A. Kudrna (M. Sukeľ, Kollár), 59. Takáč (Kollár, Kašlík) - 13. J. Vrána (Ticháček, M. Kovařčík), 8. Flek (D. Špaček), 19. M. Stránský (O. Beránek), 57. Zábranský (M. Kovařčík) Rozhodčí: Hronský, Štefik - Durmis, Konc (všichni SR). Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. Diváci: 6150.

Sestavy:

Slovensko: Hlavaj - M. Ivan, Bučko, Bačik, Grman, Golian, Gachulinec, Brincko, R. Petrovický - J. Baláž, Cingel, Lantoši - A. Kudrna, M. Sukeľ, Cehlárik - Okuliar, Tamáši, Faško-Rudáš - Takáč, Kollár, Kašlík - Petrovský. Trenér: Ramsay

Česko: Klimeš - Zábranský, Kempný, D. Špaček, Krejčík, Pyrochta, Ticháček, Šustr, Ščotka - O. Kaše, M. Špaček, Červenka - Chlapík, Tomášek, J. Vrána - Flek, M. Kovařčík, Lenc - M. Stránský, Filippi, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď