Fotbalisté Plzně porazili v poháru Zlín 3:0 a po třech letech si zahrají finále

foto Semifinále českého fotbalového poháru MOL Cupu: Viktoria Plzeň - FC Zlín, 24. dubna 2024 Plzeň. Radost Plzně. V popředí zleva Tomáš Chorý z Plzně a Lukáš Červ z Plzně.

Plzeň - Fotbalisté Plzně zvítězili v semifinále domácího poháru nad Zlínem 3:0 a po třech letech si v MOL Cupu zahrají finále. Třetí tým prvoligové tabulky rozhodl o triumfu nad čtrnáctým celkem nejvyšší soutěže už v úvodním dějství, v němž se prosadili Tomáš Chorý a Lukáš Červ. Po změně stran podruhé v utkání skóroval Chorý.

Plzeňští se v souboji o vítěznou trofej utkají s loňským finalistou soutěže a lídrem ligové tabulky pražskou Spartou, hrát se bude ve středu 22. května od 18:00. Západočeši coby hůře postavený tým v pohárovém koeficientu za posledních pět let budou finále hostit na svém stadionu.

Postup přes Zlín Viktorii zároveň nasměroval k účasti v kvalifikaci příštího ročníku Evropské ligy. I kdyby ve finále podlehla Spartě, přešla by na ni účast v druhé nejkvalitnější klubové soutěži UEFA, protože už nyní má skoro jisté třetí místo v lize.

Západočeši vyhráli posledních sedm ligových zápasů se Zlínem, na podzim na stadionu "Ševců" triumfovali vysoko 7:1 a dominantní byli i v úvodním pohárovém vzájemném duelu. Favorit, který na rozdíl od soupeře nastoupil v téměř nejsilnější sestavě, rychle získal trvalou převahu a již v šesté minutě otevřel skóre. Souarého přihrávku z levé strany pohotově zblízka umístil pod břevno Chorý.

Čtvrtfinalista Evropské konferenční ligy zcela diktoval tempo a ještě do pauzy zvýšil. Kopic nejprve vystřelil mimo, ale ve 32. minutě už Viktoria podruhé slavila. Červ převzal míč ve středu pole a povedenou samostatnou akci zakončil z hranice vápna přesnou střelou k tyči. Třiadvacetiletý záložník si připsal první gól od zimního příchodu do Plzně, předchozí branku zaznamenal ještě v libereckém dresu v prosinci shodou okolností proti Zlínu.

"Ševci" zahrozili až v nastavení první půle, kdy hlavičkoval o kousek vedle Simerský. Jinak byli hosté dopředu téměř neškodní a také po změně stran se většinou jen bránili. V 51. minutě Chorý z hranice vápna trefil tyč, ale za dalších sedm minut se už druhé branky v utkání dočkal, když pohotově poslal pod břevno Červův střílený centr z pravé strany.

Chorý mohl zkompletoval hattrick, ale hlavičkou gólmana Dostála nepřekonal. V 71. minutě se blýskl i na druhé straně brankář Jedlička proti střele střídajícího Vukadinoviče. V závěru neproměnil velkou šanci domácí Vydra, ale to už nic nemohlo změnit na postupu Západočechů do finále, v němž budou usilovat o druhý celkový triumf v poháru v samostatné historii a první od roku 2010.

Hlasy trenérů po utkání:

Miroslav Koubek (Plzeň): "Postup byl náš jednoznačný cíl, nic jiného jsme si nebrali do hlavy. Na utkání jsme se vysoce koncentrovali. Předpokládali jsme, že soupeř bude hrát z hlubšího bloku, ze zajištěné obrany na brejky a bude čekat na standardky, při kterých má velmi nebezpečné vysoké hlavičkáře. Pokud rychle padne gól, soupeřova ulita i odhodlání to takhle odehrát se trochu bortí a utkání se otevře. Jsem rád, že jsme se dostali do finále. Jsme na vlastním hřišti, to je výhoda. Finále je to krásná věc, ale historicky se počítají jen vítězové. Věděli jsme, že v případě postupu bez ohledu na výsledek finále budeme hrát skoro jistě kvalifikaci Evropské ligy. Určitě je lépe začít v Evropské než Konferenční lize. Samozřejmě ještě musíme být v lize třetí."

Bronislav Červenka (Zlín): "Nemám moc co hodnotit, z naší strany tam nebylo nic. Přišli jsme se jen zúčastnit semifinálového zápasu MOL Cupu, tomu trochu nerozumím. Plzeň byla jasně lepší po celý zápas, od první minuty jsme si nebyli schopni poradit s její rychlostí. Nedostupovali jsme, nebyli jsme agresivní. Za první poločas jsme neudělali faul, byli jsme od soupeře pořád daleko. Nechápu to. Řekli jsme si, co chceme hrát, že chceme být agresivní v šestnáctce. Chorý nám dá dva góly prakticky bez odporu, o druhé brance se ani nemá cenu bavit, to bylo tristní. Byla tam spousta změn, ale nemohlo to ovlivnit tolik. Hráči, kteří nastoupili, potřebují dostat šanci. Bohužel výkony nebyly ani na 50 procentech toho, co kluci dokážou hrát."

Viktoria Plzeň - FC Zlín 3:0 (2:0)

Branky: 6. a 58. Chorý, 32. Červ. Rozhodčí: Rouček - Caletka, Machač - Machálek (video). ŽK: Černín, Fantiš, Janetzký (všichni Zlín). Diváci: 7584.

Sestavy:

Plzeň: Jedlička - Dweh, Hranáč, Jemelka - Kopic (81. Havel), Kalvach, Červ, Souaré (85. Cadu) - Šulc, Mosquera (70. Vydra) - Chorý (85. Metsoko). Trenér: Koubek.

Zlín: Dostál - Fantiš (77. Cedidla), Kolář, Simerský, Černín, Čelůstka - Slončík (65. Vukadinovič), Janetzký (65. Bužek), Nombil (81. Didiba), Načkebija - Ikugar (65. Schánělec). Trenér: Červenka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď